lauantai 20. kesäkuuta 2009

Tule hyvä kakku






Innostuin kokeilemaan keksimurupohjaisia kakkuja tulevia rippijuhlia varten, jotka reilun kuukauden päästä. Synttäreitäkin juhlitaan kesän aikana, joten ruostuneita kakkutaitoja on hyvä harjoitella. Palaute kakuista on ollut hyvä, joten uskallan laittaa ne ehdolle myös tänne. Helppoja ja uuniakaan ei tarvitse, joten voit tehdä vaikka mökillä.

Kakku nro 1. on Minttukrokanttikakku, ohje löytyy täältä: http://blogit.mtv3.fi/elamamakeaksi/

Lähikaupasta en löytänyt daim-rakeita, joten korvasin ne daim-suklaanapeilla, jotka pilkoin pieniksi paloiksi.




















Kakku nro 2. on oma muunneltu versio Vadelmataivas nimisestä kakusta Kodin Kuvalehden parhaat täytekakut kirjasta (1999).

Pohja:

200 g Digestive keksejä muruna (esim. kaurakeksit käy myös)
80 g sulatettua voita

Täyte:

8 liivatelehteä
1 prk rahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 l mansikoita (vadelmia tai herukoita)
2 dl kuohukermaa

Murenna keksit monitoimikoneessa tai pane ne muovipussiin ja murskaa tasaisiksi muruiksi. Lisää muruihin sulatettu, jäähtynyt voi ja sekoita tasaiseksi.

Pane leivinpaperia irtopohjalle. Kiinnitä vuoan reunus ja repäise ylimääräinen paperi ulkoreunoilta pois. Näin saat siirrettyä kakun kätevästi tarjoiluvadille. Painele muruseos irtopohjavuoan leivinpaperilla peitetylle pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja pane jääkaappiin odottamaan.

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista kylmä vesi pois. Kaada liivatteiden päälle sen verran kuumaa vettä, että ne liukenevat.

Sekoita rahkaan sokerit ja murskatut (tai viipaloidut) marjat. Vatkaa liivateseos rahkaseoksen joukkoon. Vaahdota kerma ja lisää se viimeiseksi mukaan. Kaada täyte murupohjalle. Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun hyytyä yön yli.

Irroita ensin kakun reunat vuoasta varovasti veitsellä. Irrota reunus ja siirrä kakku lastan avulla tarjoiluvadille.

Koristele kakku samoilla marjoilla, joita käytit täytteeseen. Voit kastaa esim. tuoreet mansikat sulatettuun, hieman jäähtyneeseen valkosuklaaseen. Itse laitoin koristeeksi mansikkahilloa, kun jäljellä oli vielä viime kesän satoa. Alkuperäisessä ohjeessa kakku oli koristeltu vadelmilla + hyytelösokerilla. Aion itse kokeilla kakkua myös vadelmilla, mutten uskaltanut vadelmien puuttuessa ostaa niitä kaupan pakastealtaasta. Uutisoineet, kun ihmiset saaneet niistä noroviruksen. Ulkomaisista vadelmista, mutta kuitenkin. Odottelen kesän uutta satoa ja kohtahan se on jo käsillä...

Hyvää juhannuspäivää!